بنام پروردگار گیتی آفرین
زرتشت
زرتشت در سن ۳۰ سالگی
زَرتُشت، زردشت، زردهُشت یا زراتُشت نام پیامبر ایرانی بنیادگذار دین زرتشتی و سراینده گاتها کهنترین بخش اوستا است.
ریشه و معنای نام زرتشت
نام زرتشت مرکب است. از «زَرَت» که ممکن است معنی زرد و زرین یا پیر داشته باشد و «اشترا» که برخی آن را شتر و برخی معنی آن را آسترا به معنی ستاره در نظر گرفتهاند. دارندهٔ شتر زرد، دارندهٔ شتر پیر، دارندهٔ شتر با جرأت، درخشان و زرد مثل طلا، پسر ستاره،، ستارهٔ درخشان و روشنایی زرین معانی گوناگونی است که تا بهحال محققان برای نام زرتشت ذکر کردهاند.
زمان ظهور زرتشت
زمان ظهور زرتشت، با همهٔ پژوهشهای دانشمندان قدیم و جدید، هنوز هم در پردهٔ ابهام است. دربارهٔ زمان زندگانی زرتشت آنقدر تحقیق و بحث و گفتوگو شدهاست که حتا اشاره به رئوس آن مطالب، کتاب بزرگی را فراهم میکند.
- اودوکسوس کنیدوسی که هم زمان با افلاطون بودهاست، زمان ظهور زرتشت را ۶۰۰۰ سال پیش از افلاطون میداند.
- جامعهٔ زرتشتیان ایران زادروز زرتشت را ۶ فروردین و در سال ۱۷۶۸ پیش از میلاد و تاریخ درگذشت او ۵ دی ۱۶۹۱ پیش از میلاد تعیین کردهاست.
- بیشتر پژوهشگران طرفدار تاریخ سنتی، از شباهت اسمی استفاده کرده، گشتاسپ پدر داریوش هخامنشی را با کی گشتاسپ شاه کیانی یکی دانستهاند، در نتیجه، زمان زرتشت را سال ۵۰۰ پیش از میلاد در نظر گرفتهاند.
- امروزه بیشتر دانشمندان بر آنند که زردشت بین ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ سال پیش از میلاد میزیستهاست.
خاستگاه زرتشت
خاستگاه زرتشت با آنکه در مورد محل تولد زرتشت تاکنون تحقیق گستردهای صورت گرفته ولی هنوز نتیجهٔ قطعی به دست نیامدهاست. از گاتها که تنها مآخذ اساسی راجع به زندگی زرتشت است، هیچگونه اطلاع روشنی، خواه در باب تولد و خواه دربارهٔ محل دعوت و منطقهٔ عمل او، به دست نمیآید. در چندین قسمت از یشتها در اوستا محل فعالیت دینی زرتشت ایرانویج ذکر شدهاست.در منابع پهلوی و به دنبال آنها در کتابهای عربی و فارسی ایرانویج را با آذربایجان یکی شمردهاند. دانشمندان انتساب زردشت را به آذربایجان، به دلایل فراوان مردود میدانند که مهمترین آنها دلایل زبانی است. زبان اوستایی یعنی زبان کتاب اوستا زبانی است متعلق به شرق ایران و در این کتاب هیچ نشانی از واژههایی که اصل مادی یا فارسی باستان داشته باشد، دیده نمیشود. امروزه بیشتر دانشمندان ایرانشناس ایرانویج را خوارزم به شمار آورده و زادگاه زردشت را آنجا دانستهاند.
تبار و خانواده زرتشت
مادر او دوغدو دختر فریهیمرَوا و پدر وی پوروش اسپ نام داشتند. نام خانوادگی زرتشت اسپنتمان بود. حاصل ازدواج پوروش اسپ و دوغدو پنج پسر بود که زرتشت سومین آنهاست.
زرتشت سه بار ازدواج کرده بود. نام زن نخست و دوم او ذکر نشدهاست، زن سوم او هووی نام داشته، هووی از خاندان هووگوه و بنابر روایات سنتی دختر فرشوشتر، وزیر کی گشتاسپ شاه کیانی بودهاست.
زن نخست او پسری به نام ایست واستر و سه دختر به نامهای فرینی و ثریتی و پوروچیستا داشت. زرتشت در گاتاها از ازدواج دختر سوم خود یاد میکند و روایات بعدی، شوهر او را جاماسب مینامد. از همسر دوم زرتشت، دو پسر به نامهای اورْوْتَتْنَرَه و هْوَرْچیثْزَه به دنیا آمده، و ظاهراً از زن سوم فرزندی نداشتهاست.
نخستین کسی که به زرتشت ایمان آورد، میدیو ماه بود، که فروردین یشت از او نام میبرد. وی در روایات سنتی، پسرعموی زرتشت به شمار آمدهاست.
زندگی زرتشت
آگاهیهای تاریخی و واقعی دربارهٔ زندگی زرتشت بسیار اندک است. آنچه در اوستا و در منابع پهلوی و فارسی آمدهاست، بیشتر جنبهٔ اساطیری دارد، گرچه در این مطالب نیز حقایقی میتوان یافت. آنچه به یقین در مورد زندگی زرتشت از متون اوستایی بر میآید اینست زرتشت از کودکی تعلیمات روحانی دیدهاست زیرا در گاتها (یسن ۳۳، بند ۱) خود را زوتَر نامیدهاست و آن اصطلاحی است که در مورد دین مردی که دارای شرایط کامل روحانیت است، به کار میرود. در گات ها (یسن ۴۳) اشاره به دریافت وحی از او از سوی اهورامزدا شدهاست. زرتشت در تبلیغ دین خود با دشواریهایی روبرو بودهاست. در سرودهای خویش (یسن ۴۶، بند ۲) از فقر و کمی تعداد حامیانش میگوید و از بدکاری پیشگویان و روحانیان هم وطن خود کویها و کرپنها، گله و شکایت دارد و از بعضی دشمنان خود مانند بندوه و گرهمه (یسن ۴۹، بند ۱ و ۲) نام میبرد. سرانجام بر آن میشود که از زادگاه خود دور شود و به سرزمین مجاور برود که فرمانروای آن کی گشتاسپ است. زرتشت در این سرزمین سرانجام با موفقیت روبرو میگردد. با گِرَوِش کی گشتاسپ به دین زرتشت، مخالفتهای حکمرانان همجوار برانگیخته میشود. نام برخی از فرمانروایان مخالف زرتشت در آبانیشت (یشت ۵، بند ۱۰۹) آمدهاست که از میان آنان ارجاسب تورانی از همه نامورتر است. برحسب سنت زرتشت در سن ۷۷ سالگی کشته شد و قاتل او برادریش نام دارد.
جایگاه گاتها، سخنان زرتشت، در اوستا
کهنترین و مقدسترین قسمت اوستا کتاب مقدس زرتشتیان، گاتها میباشد. از زمانهای بسیار قدیم گاتها را سخنان و اشعار خود زرتشت میدانستند. اوستا در شکل کنونی خود شامل پنج بخش است. بخشهای اوستا عبارتند از :
- یسنا به معنی پرستش و نیایش است و مهمترین قسمت اوستاست. سخنان زرتشت موسوم به گاتها، در آن گنجانده شدهاست.کلاً شامل ۷۲ فصل یا هات است.
- ویسپرد شباهت تامی به یسنا دارد و همراه آن در مراسم دینی خواندهمیشود.
- یشتها از برای ستایش پروردگار و نیایش امشاسپندان و فرشتگان و ایزدان است. از نظر قدمت زبانی احتمالاً چند سده با عهد گاتها اختلاف زمانی دارد. یشتها گروهی از متنهای کهن هستند که از راه تلفیق در گنجینهٔ آیین زرتشتی گنجانده شدهاند.
- وندیداد به معنی قانون است. این بخش شامل بسیاری از قوانین مذهبی و احکام دینی زرتشتیان میشود. تألیف آن معمولاً به پس از دورهٔ هخامنشی نسبت دادهمیشود. زبان و سبک و انشاء وندادید با این فرض که همهٔ کتاب از دورهٔ نخست اشکانی است، کاملاً سازگار است.
- خردهاوستا به معنی اوستای کوچک است. برای شرح نماز، ادعیه، روزهای متبرک ماه و اعیاد مذهبی سال و سایر مراسم مثل سدرهپوشی و کشتی بستن کودکان، عروسی، سوگواری و غیره درست شدهاست. این قسمت از اوستا در زمان شاپور دوم شاه ساسانی بین سالهای ۳۱۰ تا ۳۷۹ و توسط آذربد مهر اسپند تألیف شدهاست.
اهمیت گاتها در شناخت آئین زرتشت
گاتها کهنترین اثری است که از روزگاران پیشین برای ایران باقی مانده است و از حیث صرف و نحو و زبان و تعبیر و فکر با سایر قستهای اوستا فرق دارد. قطعاتی که دلیل سخنگوئی خود زرتشت است، در گاتها بسیار دیده میشود. چنان که در شش تا از گاتها سراینده به عنوان اول شخص از خود یاد میکند.به دلیل تصرفاتی که به خصوص در دورهٔ ساسانی، در آئین زرتشت کردهاند، گاتها منبع بسیار معتبری برای شناخت عقاید اصلی زرتشت به شمار میرود. فصلهای یسنا، هات نامیده میشوند. کل گاتها ۱۷ هات است و شامل ۲۳۸ بند و ۸۹۶ بیت و ۵۵۶۰ کلمه است. گاتها منظوم است و از جهت وزن شعر و تعداد مصراعها در هر بند، به ۵ بخش به شرح زیر تقسیم شدهاست.
- اهنود به معنی سرور و مولا است. اهنود از هات ۲۸ یسنا شروع میشود.
- اشتود به معنی سلامت .
نظرات شما عزیزان:
آرون
ساعت19:07---28 ارديبهشت 1391
سلام دوست من
بیا از وقتی که توی اینترنت میذاری یه سودی ببر
از طریق ورود به وبلاگ http://get-rich.blogfa.com/ و عضویت در هرکدوم از سایتهای معرفی شده شما میتونید در آمد کسب کنید و علاوه بر اون جایزه بگیرید
هرسوالی که داشته باشید هم همونجا جواب داده میشه
منتظرتون هستم
من این کارو میکنم چون یکی به من یاد داده ....حالا نوبت منه که به یه نفر یاد بدم
Sevda2011
ساعت16:53---24 شهريور 1390
یه وبلاگ عالی برای کسب درآمد اینترنتی
به
bartar2010.LoxBlog.Com
سر بزنید
محمود
ساعت0:41---19 شهريور 1390
sonata
ساعت0:42---18 خرداد 1390
درود بر شما دوست عزيز
مي خواي تو 2دقيقه 5000تومان پول در بياري!!!!!کاملا قانونیه!!
باورت نميشه؟؟؟حق داري منم باورم نميشد البته تا زماني که با پرشين هيت آشنا نشده بودم
تو اين سيستم فقط کافيه 2 دقيقه وقت بزاري و اسم نويسي کني بعد از اسم نويسي سريع 5000 تومان به حساب تو ريخته ميشه بعد تو تبليغات سايت اونارو تو وبلاگت قرار ميدي وبا هر کليک روي تبليغ 60 تومان ميره تو حسابت و باید این کارو ادامه بدی ولی نباید در هر روز خودت بیشتر از یه بار رو تبلیغات کلیک کنی چون این سایت متوجه می شه و شمارو حذف میکنه؛باید به دیگران وبلاگ خودتونو معرفی کنید تا اونا رو تبلیغات شما کلیک کنن بعد هم باید به قسمت کاربری خودتون برید و تو بخش(دریافت کد تبلیغ)برید و تبلیغاتشو تو وبلاگتون قرار بدید به همین راحتی
کد دریافتی را میتوانید در قسمت تنظیمات-اسکریپت اختصصاصی وبلاگ قرار دهید.
برای ثبت نام روی این کلیک کنید.
http://persianhit.ir/?section=user&action=register&t=pub &fer
احسان باغیاری
ساعت23:54---17 خرداد 1390
کلیکفا همش دروغه من ثبت نام کردم اصلا پول نمیده بیا پرشین هیت تا بهت بگم چه خبره تازه 5000 هزار تومان پاداش عضویتش هست.
http://persianhit.ir/?section=user&action=register&t=pub &fer=7096
saber
ساعت13:32---17 خرداد 1390
سلام من لینکت کردم لطفا تو هم بیا منو لینک کن حوصله ندارم عنوان رو بنویسم راستی هر کسی که نظر میده اگه دوست داشت من با همه تبادل میکنم
محمود
ساعت11:25---15 خرداد 1390
سلام دوست عزیز من شما رو لینک کردم شما هم اگه دوست داشتی منو به نام (((عکس وآموزش فتوشاپ))) لینک کن ممنون
ایران موزیک
ساعت2:00---15 خرداد 1390
سلام.سایت خوب وزیبایی داری.اگه وقت کردی یه سری هم به ما بزن ممنون میشم.برای تبادل لینک هم خبر بده
gity
ساعت0:46---15 خرداد 1390
salam doste azizam bloge kheyli khobi dariiiiiiiiiii mamnon ke behem sar zadi man linket kardam toam mano belink mer30000000000000
|